6 Cara Anda Jimat Bil Elektrik

1. Tutup Suis Utama

Suis utama perlu ditutup setiap kali menutup suis penghawa dingin. Jika anda melakukan tabiat ini anda telah jimat 10% dari jumlah penggunaan elektrik di rumah. Walaupun anda menggunakan alat kawalan jauh tetapi tidak menutup suis utama, tenaga untuk siap sedia masih lagi menggunakan elektrik tanpa anda sedari.

2. Set Masa

Tukarkan ke (mod tidur) untuk menutup penghawa dingin secara automatik. Anda boleh ON untuk satu atau dua jam kemudian tutup secara automatik. Ketika tidur, suhu badan kita menurun jadi kita tidak perlukan persekitaran yang sejuk cukup hanya keselesaan ketika kita hendak tidur.

3. Tetapan Suhu

Anda perlu buat tetapan suhu 24͒ C atau lebih kerana ia adalah suhu selesa. Jika anda menetapkan suhu 18͒ C ini akan memaksa kompresor anda perlu bekerja keras untuk mencapai suhu tersebut. Anda akan jimat elektrik bila kompresor tidak digunakan. Semakin rendah tetapan suhu, semakin tinggi penggunaan elektrik.

4. Penggunaan Kipas

Sebelum anda menggunakan penghawa dingin penggunaan kipas digalakkan untuk mengeluarkan udara panas dari dalam bilik kemudian barulah gunakan penghawa dingin. Penggunaan kipas tidak akan meningkatkan tenaga elektrik ia hanya untuk menyebarkan udara sejuk. Ia juga dapat menghilang udara panas di sekeliling badan kita.

5. Penukaran Penapis

Anda hendaklah sentiasa memastikan penapis udara dalam keadaan bersih kerana ia akan menggunakan lebih tenaga 10 hingga 30 peratus dan jangka hayat lebih pendek. Penapis udara yang kotor mengurangkan keberkesanan unit anda, menggunakan elektrik lebih banyak dan kos yang lebih tinggi.

6. Tetapkan Penyelenggaraan Untuk Penghawa Dingin Anda

Anda perlu menggunakan perkhidmatan pakar jika ia mengeluarkan udara panas. Jika ia tidak berfungsi dengan baik, ia tidak menjimatkan kos. Anda masih membayar bil elektrik tetapi tidak dapat apa yang anda bayar.

For more information about Pasang Air Cond PJ, please visit  https://www.kuaircondservice.com/